Zakaj k zobozdravniku na Hrvaško?

  • Cene nižje 50-80% kot v državah EU
  • Uporaba izključno vrhunskih materialov
  • Na tisoče zadovoljnih pacientov iz cele Evrope

Povprašajte o ponudbi


Konservativno zobozdravstvo

Konzervativna stomatologija (konzervativa)

Kaj je konzervativa

Temelj stomatologije je zdravljenje zob, konzervativa, ki se s tem ukvarja, pa je temeljna veja. Cilj konzervative so zdravi, lepi in funkcionalni zobje, kar dosežemo z zdravljenjem in popravilom zob, korenskih kanalov, z zalivkami in s čiščenjem zobnega kamna.

Zdravljenje kariesa

Zobni karies je infekcija, ki jo povzroči skupno delovanje bakterij v ustni votlini, in hrana, ki je bogata z ogljikohidrati. Bakterije razgrajujejo hrano (sladkor), pri čemer nastajajo kisline, ki zmanjšujejo pH vrednost. Ko pH vrednost pade (5,2 - 5,5) kisline pričnejo z raztapljanjem sklenine, kar povzroči karies. Ko se karies odkrije, ga stomatolog odstranjuje dokler ne pride do zdravega dela zoba. Plitvejši karies se lahko odstrani z uporabo fluorida, medtem ko se globlji karies odstranjuje mehanično. Po odstranitvi kariesa je zob potrebno zaliti, z namenom zaščite pulpe in omogočanja funkcionalnosti zoba.

Zdravljenje kariesa

Zalivke

Zalivke se uporablja takrat, ko je karies uničil zob in ko je potrebno zamenjati stare, klasične plombe (amalgamske zalivke). Najtrajnejša zobna zalivka je keramična zalivka, ki je zelo odporna, dolgotrajna, pa tudi estetsko najsprejemljivejša, ker je komaj vidna. Klasična plomba (amalgamska zalivka) je enostavna in hitra rešitev, toda amalgam je v moderni stomatologiji vedno manj v uporabi, zaradi dokazanega škodljivega delovanja, pa tudi slabše estetike.

Inlay in onlay

Inlay je nadomestek, ki je zelo podoben zalivki in nadomešča del krone zoba. Če nadomešča zgolj zgornjo ploskev, ga imenujemo inlay, če nadomešča zgornjo in tudi stranske ploskve, ga imenujemo onlay.

Zdravljenje korena zoba (endodontija)

Pod zobno sklenino se nahaja zobna pulpa (zobni živec). To je mehko tkivo, ki vsebuje krvne žile in živce. Zaradi kariesa ali zloma zoba, bakterije lahko vstopijo v korenski kanal in takrat pulpa začne odmirati. Če se problema ne zdravi, vnetje se lahko razširi na kost. Ko se zobna pulpa inficira ali poškoduje, se v njej pospeši pretok krvi in poveča celična aktivnost, kar povzroči povečanje tlaka, ki se ga ne da znižati in ki povzroča bolečine. V tem primeru zdravljenje kariesa ne pomaga, potrebno je zdraviti pulpo.

Čiščenje zobnega kamna

Endodontija

Če se zobnih oblog ne odstranjuje, le-te postajajo vedno debelejše ter skupaj z nalaganjem mineralnih soli iz sline postopoma ustvarjajo čvrste plasti kamna, ki obkroža zobe in s tem pomaga k nastanku parodonta. Zobni kamen odstranjujemo z ultrazvočnim aparatom, ki ga s pomočjo vibracij odstranjuje hitro in brez bolečin, trajanje postopka pa je odvisno od količine kamna. Potem, ko je zobni kamen odstranjen, se zobe polira s pomočjo posebnega aparata, ki pod pritiskom zraka in ob hlajenju z vodo razpršuje drobne delce prahu različnega okusa na površino zoba, mehanično odstranjujoč mehkejše obloge in pigmentacijo. Površina zoba mora ostati gladka, ker se tako nanjo težje oprimejo nove obloge zobnega kamna.