Zakaj k zobozdravniku na Hrvaško?

  • Cene nižje 50-80% kot v državah EU
  • Uporaba izključno vrhunskih materialov
  • Na tisoče zadovoljnih pacientov iz cele Evrope

Povprašajte o ponudbi


Pedodontija (otroška stomatologija)

Pedodontija na Hrvaškem

Kaj je pedodontija

Otroška stomatologija proučuje dogajanja v ustni votlini otroka, njena preventivna vloga pa zagotavlja in preverja pravilnost rasti in razvoja otroških zob. Pomembno je pravočasno odkritje in zdravljenje vsakršnih obolenj, da bi preprečili slab vpliv le-teh na usta in celoten organizem otroka.

Prvi obisk

Otrokovega zaupanja ni enostavno pridobiti, potreben je konstanten trud. Pri vsakem srečanju je potrebno graditi dober odnos med otrokom in stomatologom. Dober otroški zobozdravnik pridobi in obdrži zaupanje otroka. Prvi obisk zobozdravnika bi moral biti srečanje z namenom spoznavanja in brez posega. Nepoznani aparati in zvoki lahko prestrašijo otroke. Otrok pri prvem obisku stomatologa ne bi smel čutiti bolečin, tako da bi naslednjič, ko bi tak poseg mogoče bil nujen, prišel brez strahu.

Preventiva

Preventiva

Sodelovanje zobozdravnika s starši je pomemben faktor pri zmanjšanju otrokovega strahu, pa tudi za uspešno izogibanje neprijetnim situacijam med starši in zdravnikom. Edukacija staršev igra pomembno vlogo pri preventivi kariesa in ostalih bolezni. Najmlajšim pacientom se zobe namaže s preparati fluora z namenom preprečitve kariesa že od malih nog. Če se karies vendarle pojavi, je pomembno plombirati tudi mlečni zob, ker karies uničuje del mlečnega zoba in ga premika, kar pripelje do nepravilnega položaja zoba. Da bi prvi trajni zobje ostali zdravi, se jih lahko zaščiti s pečatenjem vdolbin zoba (fisur) s tekočim kompozitom, ki preprečuje nabiranje hrane in s tem tudi pojav kariesa.

Ortodontski aparat

Ortodontski aparat

V primeru, da zobje vendarle pridobijo nepravilen položaj, se jih lahko izravna z ortodontskim aparatom. Pravočasno odkrivanje nepravilnosti je zelo pomembno, prvi preventivni pregled pa bi morali opraviti pri starosti 7 let z namenom zagotovitve skladnega razvoja zob in kosti čeljust. Med obdobjem šolanja se lahko deluje preventivno, se izravna položaj zob in izboljša razvoj čeljusti.

Poškodbe

Med otroštvom so poškodbe zob zelo pogost pojav. Prisotni so različni zlomi kron in korena ter izbijanje zob. V takem primeru je zelo pomemben čimprejšnji obisk zobozdravnika, ker je od hitrega ukrepanja odvisna uspešnost tretmaja, ki sledi.

Če se otroci, ki jim ravnokar rastejo prvi trajni zobje, ukvarjajo s športom, se zanje priporoča izdelava individualnih ščitnikov po meri, ki so lahko različnih barv. Ščitnik za zobe ne moti dihanje in govor, se lepo prilega in močno oprime. Ščitnik se lahko izdela le, če so zobje zdravi.