Zakaj k zobozdravniku na Hrvaško?

  • Cene nižje 50-80% kot v državah EU
  • Uporaba izključno vrhunskih materialov
  • Na tisoče zadovoljnih pacientov iz cele Evrope

Povprašajte o ponudbi


Ortodontija na Hrvaškem

Ortodontija

Kaj je ortodontija

Ortodontija je veja stomatologije, ki se ukvarja tako s popravljanjem nepravilnega položaja zob, kot tudi nepravilnega odnosa med čeljustmi.

Lepota in zdravje

Nepravilen položaj zob nima zgolj estetskega vpliva, zato tudi ortodontija nima zgolj estetske vloge. Poleg lepega nasmeha ortodontska terapija pripomore tudi k skladnejšemu profilu obraza ter pravilnemu žvečenju. Ob videzu se izboljša tudi govor in možnost čiščenja, s čimer se zmanjšuje možnost za nastanek kariesa.

Ortodontske nepravilnosti so lahko dedne ali pridobljene. Pravočasno odkrivanje nepravilnosti je zelo pomembno, prvi preventivni pregled pa bi moral biti opravljen pri dobi 7 let, da bi se prepričali, da se zobje in kosti čeljusti razvijajo skladno. Med šolsko dobo se lahko deluje preventivno in popravi položaj zob in razvoj čeljusti.

Ortodontski aparati

Ortodontski aparati

Ortodontski aparati so lahko mobilni in fiksni, izbira le-teh temelji na diagnozi in starosti pacienta. Pri otrocih se nepravilnosti zdravi z mobilnimi in fiksnimi aparati, pri odraslih pa se izključno uporablja fiksne aparate. Med terapijo se mobilne aparate vsakodnevno namešča in odstranjuje, medtem ko so fiksni aparati nameščeni na zobeh vse do konca ortodontske terapije.

Mobilne aparate v enem kosu se uporablja za popravljanje odnosa zgornje in spodnje čeljusti, aparat pa se nosi 14-16 ur dnevno. Terapije z mobilnim aparatom se pri otrocih vedno bolj omejuje na kratko časovno obdobje intenzivne rasti in razvoja med puberteto, kasneje pa se preferira fiksni aparat.

Estetska ortodontija

Različne barve

Pri fiksnem aparatu so lahko ortodontski obročki, ki so nalepljeni na zob, izdelani iz različnih materialov (kovina, keramika ali plastika) in so lahko tudi prozorni. Ligature (gumice), ki povezujejo žico in obroček, so lahko različnih barv, kar je vsekakor estetsko sprejemljivejše v primerjavi s standardnim aparatom. Ligature se lahko zamenja, barve se lahko tudi kombinira. Fiksni aparat je lahko tudi neviden, če se ga namesti na notranjo stran zob.