Zakaj k zobozdravniku na Hrvaško?

  • Cene nižje 50-80% kot v državah EU
  • Uporaba izključno vrhunskih materialov
  • Na tisoče zadovoljnih pacientov iz cele Evrope

Povprašajte o ponudbi


Parodontologija

Parodontologija

Kaj je parodontologija

Parodontologija je del stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem podpornega aparata zoba ali parodonta. Parodont sestavljajo zobno meso, kost in vlakna, ki zob povezujejo s kostjo.

Parodontalna obolenja

Parodontalna obolenja

Parodontoza ali kronični parodontitis je obolenje parodonta, pogosto se imenuje tudi bolezen zobnih dlesni. Ob kariesu je to najbolj razširjena bolezen ustne votline, po 40. letu starosti pa več ljudi izgubi zobe zaradi parodontoze, kot zaradi kariesa. Prvi simptomi so rdeče in natečene dlesni, ki pogosto krvavijo. Vzroki vnetja parodontoze so lahko različni, najpogostejši pa so vsekakor slaba oralna higiena in slabe navade, kot sta kajenje in škrgetanje z zobmi. Za razvoj parodontalnih obolenj je nujna je prisotnost mikroorganizmov oz. plaka. Plak proizvaja kisline, ki nadražijo in poškodujejo zobno meso in sklenino, ter izzovejo vnetje dlesni – gingivitis. Vnetje povzroči otekanje tkiva zaradi česar nastane gingivalni žep. Če se vnetja ne zdravi, se žep se poglablja in vnetje prerase v parodontozo, kar v končnici pripelje do izgube zob in podporne čeljusti.

Zdravenje

Odstranitvijo povzročiteljev bolezni

Parodontozo se v začetni fazi zdravi z odstranitvijo povzročiteljev bolezni, oz. plaka in zobnega kamna ter s kontrolirano oralno higieno. Poleg umivanja zob z zobno pasto in ščetkico je potrebno uporabljati zobno nitko, ki omogoča efektivno čiščenje prostora med zobmi.

Če je bolezen napredovala, se prične s čiščenjem zobnega korena in žepa, s čimer se poskušamo izogniti ekstrakciji zoba. Zobni kamen in plak, z njima pa tudi bakterije, je nujno odstraniti z vseh površin zoba, oz. vse do dna žepa. Včasih je za popolno sanacijo žepa potreben kirurški poseg. Tkiva in čeljustna kost se lahko med boleznijo močno poškodujejo. V tem primeru je potrebna operacija, pri kateri se uporablja tehnika vodene regeneracije. Okrog zoba se namesti membrano, ki ima vlogo bariere za mehka tkiva in omogoča dobre pogoje za regeneracijo kosti in tkiva.